Blog

Bullmastiff - História a vznik plemena

Bullmastiff už ako je meno napovedá jedná sa o kombináciu dvoch plemien - mastifa a buldoga. Bol vytvorený v Anglicku v polovici 19. storočia. V čase jeho vzniku existovalo v Anglicku veľa veľkých pozemkov – revírov ktorých vlastníci neboli nadšení s rozširujúcim sa pytliactvom ich zveri. Hájnici boli zamestnaní za účelom kontroly a ochrany zveri v ich revíroch a oni potrebovali zdatného asistenta.  Pytliaci sa stávali veľmi nebezpečnými od času keď sa pytliactvo začalo trestať smrťou obesením. Samozrejme, že rôzne plemená sa začali používať na tento účel s rôznymi výsledkami. Bol medzi nimi i mastif ktorý však nebol dostatočne rýchly a nemal nevyhnutnú snahu aby zadržal muža. Buldogy tiež boli skúšané (i keď tieto sa mierne odlišovali od dnešných predstaviteľov) a tieto sa vyznačovali až prílišnou zúrivosťou a snahou zneškodniť pytliaka. Takže vzišla myšlienka skombinovať dobré vlastnosti z obidvoch plemien. Počas selekcie a starostlivého chovu  vzniklo plemeno s podielom buldoga 40 % pre jeho rýchlosť, húževnatosť a zúrivosť a s podielom mastifa 60 % pre jeho veľkosť, hmotnosť a silu. Vzniknuté plemeno dostalo pomenovanie Bullmastiff a výborne spĺňalo požiadavky hájnikov. Pes bol schopný v noci vystopovať muža, pracoval ticho a keď bol dostatočne blízko vyšprintoval, zvalil ho na zem a držal ho tam až do príchodu majiteľa. Bol to neľahký úkon pretože pytliaci sa snažili využiť každý trik a nástroj k dispozícii aby unikli vediac že im hrozí obesenie. Bullmastiff musel byť veľmi odvážny a neústupčivý a nejeden utrpel smrteľné zranenie od zúfalých kriminálnikov. Ale plemeno bolo presne to čo hájnici potrebovali a svoju prácu si výborne plnilo. 

História plemena je prepletená rôznymi historkami. „Pán Burton vlastník chovateľskej stanice Thorneywood priviezol na výstavu večer psa menom Terror (nie vystavovať) a ponúkol jednu libru každému komu sa podarí utiecť psovi s náhubkom. Jeden z návštevníkov mal skúsenosti so psami a tak dobrovoľne a rozveselený veľkým počtom divákov ktorí sa tu zhromaždili sa podujal na túto úlohu. Mužovi bol daný náskok 10 minút aby sa skryl v lese keď sa pes s košíkom rozbehol za ním. Pes ho ihneď dobehol a zvalil na zem jedným skokom. Muž sa odvážne pokúšal postaviť na vlastné nohy ale pes ho zakaždým zvalil. Nakoniec ho pes držal na zemi až do príchodu svojho pána. Muž mal tri pokusy s veľkým psom no bol vždy porazený a nedokázal utiecť“. Tento súboj muža a psa bol publikovaný v časopise The Field 20. augusta 1901 aj s pridaným komentárom „s rozširujúcim sa pytliactvom špeciálne na jeleniu zver, s vysokými nákladmi na pracovnú silu a zákonmi chrániacimi ľudí ktorí neoprávnene vstúpili na cudzí pozemok, špeciálne tých zatknutých ako pytliakov ktorých jedinou výhovorkou bolo nepovolené vstúpenie, je prekvapujúce, že „hájnikov nočný pes“ nie je viac rozšírený. Samozrejme, že „nočný pes“ uvedený vyššie bol bullmastiff. Jediné britské plemeno špeciálne šľachtené na stráženie a ochranu. Ako základ slúžili dve najstaršie a najodvážnejšie plemená a to anglický mastif a anglický buldog, ktoré boli po stáročia používane na poľovanie a zadržanie dobytka. Pôvodné formy sa odlišovali od dnešných predstaviteľov uvedených plemien. Mastif bol ľahší a buldog bol väčší a rýchlejší. Tak ako pytliaci potrebovali lurchera (neuznané plemeno používané na pytliačenie) na nájdenie, štvanie, zabitie a prinesenie zveri ticho a profesionálne. Tak isto hájnici potrebovali silného a disciplinovaného psa na nájdenie, napadnutie a zadržanie, schopného na povel zvaliť a potom pridržať mladých, silných mužov po stopovaní alebo tichom sledovaní ich nelegálnych aktivít. Bullmastiff nebol uznaný Kennel klubom ako plemeno až do roku 1924. Po predošlom využívaní hájnikmi a strážcami revírov si zachoval inštinkt z mastifa pritlačiť a zvaliť človeka viac ako hrýzť a potom  ho zvaliť na zem zakaždým čo sa pokúša postaviť bez použitia ich zubov. Táto neústupnosť (alebo ak chcete tvrdohlavosť) je stále znakom plemena a môže byť mierny problém pre začiatočníkov.

Vzhľad

Požiadavky formovali konečnú formu psa presne na účel jeho použitia. Kríženie medzi buldogom, ktorý sa vyznačoval neústupčivosťou, húževnatosťou, odvážnosťou, tichosťou a samostatnosťou a mastifom, ktorý vynikal silou, spoľahlivosťou, hrôzostrašným výrazom ale vyrovnanou povahou, vernosťou a udatnosťou vytvorili plemeno psa veľkého až 68 cm a vážiaceho až 60 kg. Z týchto starostlivo vybraných predkov vznikol statný, nebojácny pes, vyvážených proporcií, impozantného vzhľadu, kombinujúci robustnosť a rešpekt vzbudzujúci vzhľad po starom anglickom mastifovi a vychýrenou odvahou a odolnosťou po anglickom buldogovi. Tieto dve preslávené plemená dali modernému bulmastifovi neoceniteľné kvality, ideálne v kombinácii strážneho psa: má super temperament, je veľkorysý a nikdy nie popudlivý, tichý a vytrvalý s hrdým postojom; s inštinktom zvaliť obeť na zem bez uhryznutia. Bullmastiff netrhá svoju korisť alebo nezastrašuje rukáv figuranta. Má všetky predpoklady zdedené po svojich predkoch. Skôr ako sa akcia začne je tu jednoznačný odstrašujúci efekt bullmastiffovho vzhľadu, bojovnosti, tváre s čiernou maskou a kráľovsky chladná vyrovnanosť. Schopný udivujúceho zrýchlenia, silný a hoci veľký a ťažký v podstate aktívny pes vyznačujúci sa značnou samostatnosťou. Neočakávajte jednoznačnú podriadenosť od tohto plemena. Hoci ak si získate jeho dôveru a rešpekt budete mať najlepšieho ochrancu a spoločníka zároveň. Hájnici pôvodne uprednostňovali žíhaných bulmastifov a to z čisto praktického hľadiska, pretože ich farba splývala s tmavým lesom v noci. S tmavou maskou a tmavými očami žíhaný bulmastif bol len veľmi ťažko viditeľný a hrozivo vyzerajúci keď sa objavil pred nič netušiacim zločincom. Neskôr, keď svoje pôvodné poslanie plnil čoraz menej a stával sa viac rodinným psom a spoločníkom červené a plavé psy začali prevládať.

Povaha

Bullmasiff je milujúci a verný ale tiež odvážny a nebojaci sa ničoho. Normálne je poslušný, no ak je vyprovokovaný, môže byť útočný k cudzím psom a ľuďom. Napriek tomu je to plemeno veľmi tolerantné k deťom a domácim zvieratám. Šteňatá bullmastiffa musia byť správne socializované a získať základný  výcvik poslušnosti ktorý bude upevnený počas dospelosti. Bullmastiff je fantastický strážny pes a skvelý obranár ale nemal by absolvovať výcvik obrany služobných psov. So zvieratami vychádzajú dobre zvlášť v ich spoločnej domácnosti ak boli spolu socializovaný v rannom veku ale ako dospelý môže byť agresívny k cudzím psom zvlášť v ich vlastnom teritóriu. Bullmastiff nemá snahu preskakovať plot alebo sa vydávať na potulky a málo kedy šteká. Môže stopovať rovnako dobre ako strážiť, ľahko sa ovláda a je tolerantný k deťom (možno viac ako iné plemená). Keď je v službe netrhá svoju obeť, ale ticho a efektívne ju zadrží. Veľká silná hlava s ostrou mračiacou sa čiernou maskou a pretrvávajúcim pocitom fyzickej sily robia z bulmastifa úžasne impozantného psa pre každého zločinca ktorý by sa im chcel postaviť na odpor. Tento ohromný pes ak je správne vychovaný s deťmi nikdy nestratí nervy a toleruje ich nekonečné hry. Je dobre cvičiteľný, inteligentný a verný od prírody. Je používaný ako strážny pes v rôznych oblastiach ako napr. Mau-Mau pohotovosť v Keni, v diamantových baniach v Južnej Afrike a tiež strážia John D. Rockefellerove obrovské sídlo v New Yorku. Bulmastif je v súčasnosti využívaný náročnými súkromnými vlastníkmi ako spoločník a ochranca zároveň.

Starostlivosť

Bullmastiff nevyžaduje zvlášť dlhé prechádzky ale mal by byť venčený pravidelne aby sa udržal v kondícii. Môže sa zdať lenivý a neaktívny v dome a uspokojí sa aj s malou záhradou za domom v meste. Nemá rád horúce a vlhké počasie zato radi vyhľadávajú tieň. Ak je bullmastiff venčený každé ráno a večer môže byť z neho „gaučový maznák“ počas dňa a prispôsobí sa aj životu v apartmáne. Starostlivosť o srsť je minimálna stačí občas prečesať a v čase pĺznutia je vhodné česať denne. Je náročný na kvalitu a množstvo stravy. To platí pre obdobie rastu ako i dospelosti. Dennú dávku je vhodné rozdeliť na dve časti a podávať ráno a večer. Nepriväzujte ho na reťaz alebo neumiestňujte do malého koterca. Bullmastiff musí byť členom rodiny a ideálne je ak sa berie na tréning, aby si v mladosti zvykol na ostatných psov. Dobre vychovaný od šteňacieho veku vyrastie ako spoľahlivý spoločník.

Slabé a silné stránky

Slabé stránky plemena: dĺžka života 8 – 10 rokov, slintanie, tvrdohlavosť, vyššie náklady na kúpu a stravu. Zo zdravotných problémov môžu trpieť na dyspláziu bedrových kĺbov a lakťových kĺbov, entropia a ektropia očných viečok a predčasná smrť na rakovinu.

Silné stránky: pokojný a dobrácky, nevyžaduje zvlášť dlhé prechádzky, inteligentný, tichý, verný, ochranársky, nie je zlomyseľný. Prispôsobujú sa majiteľovi a akceptujú ľudí ktorých akceptuje ich majiteľ a neprijmú tých, ktorých ich majiteľ neprijme. Typická reakcia bullmastiffa by bola: zvoní zvonček a vy idete otvoriť dvere, váš bullmastiff vás nasleduje a sleduje kto prišiel. Ak privítate návštevu a dovolíte im vstúpiť váš bullmastiff ich privíta tiež. Ak návštevu nevítate, ale osoba sa snaží otvoriť dvere, prípadne vstúpiť dnu, bullmastiff bude stáť medzi vami a návštevníkom a urobí všetko preto, aby zmenil jeho rozhodnutie vstúpiť dnu.

Nežný ochranca

Asi to najlepšie vystihuje vhodný popis aký by sme bullmastiffovi mohli dať. I keď je relatívne menej známy môže byť najlepšou voľbou pre rodinu ktorá chce spoľahlivého ochrancu pre jej členov a ich domov. V súčasnosti existuje viacero plemien psov ktoré sú veľmi populárne ako strážne psy, hoci väčšina z týchto plemien je používaná na ochranu a stráženie, pretože sú prirodzene ostré. Problém s týmito plemenami je, že nenapádajú iba zlodejov, ale pravdepodobne aj rodinných priateľov alebo známych a dokonca ich deti, ktoré vstúpia na ich pozemok. A tu sa práve bullmastiff odlišuje od iných plemien. Bullmastiff je od prírody veľmi mierny pes. Jeho životným poslaním je slúžiť jeho pánovi a byť mu oddaný a chrániť jeho rodinu a ich vlastníctvo ak cíti, že je to potrebné. Bullmastiff bude akceptovať maznanie sa zo susedovými deťmi a priateľmi jeho rodiny ale ak jeho pán alebo rodina ukáže známky znepokojenia alebo je napadnutý bude ich ochraňovať. Robí tak nie preto, že je ostrý ale treto, že je im oddaný a jeho ochranársky inštinkt má vrodený a nevyžaduje špeciálny tréning. Bullmastiff často plne dozrieva až v dvoch rokoch takže jeho majiteľ by nemal byť netrpezlivý, kým nedosiahne tento vek. Ako náhle dospeje, stane sa jedným z najlepších ochrancov akého môžete mať zvlášť v situáciách ktoré vyžadujú jeho zásah.

Bullmastiff súčasnosti musí nevyhnutne zostať pravý v type. To znamená, že musí mať veľkosť, postavu a temperament, ktoré mu umožňujú robiť prácu na ktorú bol vytvorený – aby bol verný a spoľahlivý priateľ a ochranca svojho majiteľa a jeho rodiny. Správny typ, vyrovnanosť a harmónia fyzických a psychických vlastností sú rozhodujúce znaky pri posudzovaní jeho kvalít.

Bullmastiff je levom v psom svete. Je veľký, silný a odvážny i keď stále nedocenený kráľ medzi psami.

Martin Šipkovský

poradca chovu pre plemeno bullmastiff

 

Celý článok

Prvá správa

Dnes bol spustený náš nový blog. Prosím sledujte ho, budeme sa snažiť prinášať vždy aktuálne informácie. Čítať správy tohto blogu je možné aj cez RSS kanál.

Celý článok